Themabijeenkomsten online: (hoe) werkt dat?

computerArtikel
4 min.

LMcare biedt cliënten naast individuele behandelingen de mogelijkheid om online themabijeenkomsten bij te wonen, waarbij ze kunnen kiezen uit 5 verschillende onderwerpen. Collega Janneke van Gijn deelt graag hoe deze bijeenkomsten werken en wat hun toegevoegde waarde is.

Over de themabijeenkomsten

De inhoud van de themabijeenkomsten is bedoeld als aanvulling op de individuele behandeling. De bijeenkomsten zijn met maximaal 6 personen en volgen cliënten volledig online, net zoals hun individuele behandeltraject.
De 5 thema’s waaraan cliënten kunnen deelnemen zijn: depressie, gedachten observeren en uitdagen, signaleringsplan, terugvalpreventieplan en leefstijl.

Deelnemers beoordelen onze themabijeenkomsten met gemiddeld een 8,5.

Janneke van Gijn

Werkzaam bij LMcare sinds: mei 2022

Vertel, hoe werken de themabijeenkomsten?
Janneke: “Voorafgaand aan de bijeenkomst bespreken cliënten met hun behandelaar welke thema’s het beste bij hun behandeling passen. Ze ontvangen werkbladen om zich voor te bereiden, die als leidraad dienen tijdens de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst worden deze opdrachten besproken en kunnen ervaringen worden gedeeld. Het waardevolle hiervan is dat cliënten niet alleen leren van de behandelaar, maar ook van elkaar.

Wat is jouw rol met betrekking tot de themabijeenkomsten?
Tijdens de bijeenkomst focus ik me op het overbrengen van kennis, het bieden van structuur aan de gesprekken en het evenwichtig verdelen van de aandacht onder de deelnemers. Daarnaast vertaal ik theoretische concepten naar praktische toepassingen, zodat deelnemers concrete handvatten krijgen. Het creëren van een veilige sfeer is ook belangrijk, zodat deelnemers zich comfortabel voelen om hun ervaringen te delen.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van de themabijeenkomsten?
Ik denk zelf dat de grootste meerwaarde het delen van ervaringen is. Het is waardevol voor cliënten om te leren van elkaars aanpak in de behandeling. Er ontstaat veel begrip tussen hen. Het is geruststellend voor velen om te realiseren dat ze niet de enige zijn die worstelen met psychische klachten.

Themabijeenkomsten online in plaats van op een locatie: werkt dat volgens jou?
Voorheen gaf ik veel van dit soort bijeenkomsten op locatie waardoor ik het goed kan vergelijken. Als begeleider van de groep is het wel belangrijk om een duidelijke structuur te behouden, zodat er niet door elkaar heen gesproken wordt. Op een fysieke locatie is dat makkelijker aan te voelen en online zit er soms wat vertraging in.
Maar qua groepsdynamiek en het effect van de bijeenkomsten -wat uiteindelijk het meest van belang is- merk ik geen verschil. Het voordeel van online bijeenkomsten is dat bijna iedereen altijd aanwezig kan zijn, zonder gedoe met oppas, vervoer of reistijd. Bovendien kan iemand die zich niet helemaal fit voelt gewoon vanuit huis op de bank deelnemen.

Wat zijn de reacties van cliënten op de bijeenkomsten?
Mag ik even? Er zijn zoveel inspirerende verhalen! Het delen van ervaringen is al eerder genoemd als een groot pluspunt van de themabijeenkomsten. Maar er komen ook vaak prachtige verhalen en waardevolle adviezen naar voren tijdens de sessies.

Onlangs had een cliënt die net begonnen was met haar behandeling een bijeenkomst bijgewoond. Een paar andere deelnemers hadden hun traject al afgerond. Hun succesverhalen gaven haar enorm veel motivatie en hoop voor haar eigen herstel. Maar ook deelnemers die aan het einde van hun traject waren, realiseerden zich opnieuw hoe hard ze hadden gewerkt.

Een ander voorbeeld; vorige week was er een cliënt die worstelde met veel angsten. Aan het begin van de bijeenkomst gaf ze aan bang te zijn voor de verhalen van anderen, uit vrees dat ze er paniekaanvallen door zou krijgen. We spraken af dat ze indien nodig kon vertrekken (nog een voordeel van online bijeenkomsten!). Achteraf zouden wij dan even bellen om te bespreken hoe het gaat. Dat was uiteindelijk niet nodig: de bijeenkomst verliep heel goed. De optie tot een escape en de veiligheid van de groep gaven haar de moed om te blijven, en ze was blij met haar succeservaring.

Wat ik ook een mooi voorbeeld vind is een situatie waarin een cliënt bang was -omdat ze in behandeling was- dat ze “gek” zou zijn. Door de andere deelnemers te ontmoeten zag ze dat de andere deelnemers -ook in behandeling- hele leuke mensen waren zoals jij en ik. Dat haalde het taboe weg om haar problemen te bespreken.

Cliënten leren veel van hun behandelaar in hun individuele behandeltraject. De themabijeenkomsten zijn een goede aanvulling hierop en bieden nog een extra kans om te oefenen of om de eerder geleerde informatie beter te laten landen.”

Bekijk ook