Niet alleen is het aangenaam om de therapieruimte (‘witte setting’) te verlaten en samen met je cliënt de natuur (‘groene setting’) op te zoeken, maar het vermindert ook daadwerkelijk psychische klachten (van den Berg & Beute, 2021; Maas & Visscher & Westen, 2021). In het geval van een volledig online behandeling lijkt het minder voor de hand liggend om samen met je cliënt een wandeling te maken, maar psychologe Denise Habets vindt vanuit haar overtuiging toch manieren om ook in die context ‘groene therapie’ toe te passen.
Wanneer denk jij eraan om een cliënt uit te nodigen om het huis te verlaten?
Er zijn de meest verschillende redenen om het verlaten van de therapieruimte – in dit geval de thuissituatie – in te zetten, maar het sluit naar mijn ervaring het beste aan bij angststoornissen en stemmingsstoornissen. Daarnaast pas ik het ook toe de laatste tien minuten van een heftige sessie zoals EMDR of een imaginatie-oefening. Dan zeg ik ‘Laten we nog eventjes naar buiten gaan’. Een vooraf bepaald scenario is er dan niet; het gaat vaak om mindfulness oefeningen. Bij exposure is het wel belangrijk om samen met de cliënt het plan vooraf in de thuissituatie goed helder te krijgen. Bij stemmingsklachten ervaren mensen veel moeite om zich ergens toe te zetten. Je toont dan hoe makkelijk het kan zijn: ‘Doe mee je schoenen aan en we gaan een wandeling maken!’.
Dus je gaat ook mee naar buiten?
Jazeker. Dan beleef ik ook een rustig bezinningsmomentje. En ik heb het voordeel van een parkje hier achter de hoek. Niet dat het noodzakelijk in het groen moet, hoor. Mensen in de stad geven ook aan dat het gewoon leuk is om buiten te wandelen. Gewoon uit huis lijken mensen zich op een of andere manier beter te kunnen focussen op de dingen dan wanneer je het zo eventjes in de kamer doet.
Hoe verloopt dat dan precies?
We gaan samen het huis uit en een cliënt belt me even daarna. De eerste vijf minuutjes ben ik aan het praten, de cliënt doorheen de oefening aan het leiden. Focus op je ademhaling, ga op een bankje zitten,… Dan houden we het enkele minuten stil, de situatie laten voor wat ze is. En we eindigen met een nabespreking: wat merkte je, wat lukte er? Echt heel mooi om te doen. En de cliënt bevindt zich dan wel in het openbare leven, maar je valt echt niet op wanneer je met je oortjes in ergens op een bankje hardop zit te praten of wat rond te kijken. En niemand weet dat er aan de andere kant een behandelaar aan de lijn hangt.
Therapie buitenshuis gebeurt wel vaker in groep. Is dat online mogelijk, denk je?
Online behandelen heeft al zovele oplossingen bedacht voor dingen die je eerst niet voor mogelijk hield, dus waarom niet? Je zou een tijdstip kunnen vastleggen waarop mensen kunnen inloggen, een mindfulness oefening begeleiden en samen even wat indrukken uitwisselen. Daar moet wel iets voor te bedenken zijn. Ik ga er meteen mee aan de slag!
Literatuur
- van den Berg, A.E., Beute, F. (2021), Walk it off! The effectiveness of walk and talk coaching in nature for individuals with burnout- and stress-related complaints. Elsevier, 76. https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2021.101641
- Maas, J., Visscher, R., Westen, K. (2021). Green Mental Health. Boom.