Razendsnel klinisch bewijs met AI

computerArtikel
3 min.

Auteur: G. L. Williams, 2023

Is TMS een effectieve behandeling tegen depressie? Is online psychotherapie effectief? Wat zijn belangrijke voorspellers voor psychotherapie succes? Snel en doeltreffend wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op dergelijke vragen zijn eenvoudig verkrijgbaar via een gratis service die we graag met je delen via de LMcare Academy: EvidenceHunt.

Evidencehunt is ontwikkeld door Christiaan Vinke, een psychiater in Amsterdam UMC. Zijn doel is om medische wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor heeft hij met het team van DeepDoc een zoekmachine ontwikkeld die met  ‘artificial intelligence’ (AI) in korte tijd grote databanken met informatie kan doorzoeken en samenvatten.

Op 2 manieren zoeken

Je kunt met Evidencehunt op twee manieren zoeken: met een chat of met een zoekfilter. Als je een chat gebruikt, krijg je een antwoord dat gebaseerd is op wetenschappelijke artikelen. Je krijgt ook te zien welke artikelen dat zijn.

Als je een zoekfilter gebruikt, kun je zelf kiezen welke soort artikelen je wilt zien. Bijvoorbeeld van een specifieke populatie, interventie of type onderzoek zoals een RCT. Je kunt je vraag in het Nederlands stellen. De antwoorden zijn echter in het Engels. De meeste wetenschappelijke publicaties zijn nu eenmaal Engelstalig.

Expert blijven in je vakgebied

Wil je automatisch op de hoogte blijven van bepaalde onderwerpen? Stel dan een wekelijkse e-alert in voor je zoekopdracht. De zoekopdracht wordt dan vanzelf wekelijks herhaald en je ontvangt de resultaten kant en klaar in je postvak. Hiervoor moet je wel eenmalig een gratis account aanmaken. Je kunt je e-alert op elk moment opzeggen door op de afmeldlink in de e-alert te klikken. Kortom, er zijn geen redenen meer om een expert te worden en te blijven in je vakgebied. Probeer het eens uit en deel je kennis met elkaar.

P.S. Is online psychotherapie effectief? Jazeker! Het antwoord van EvidenceHunt: “Yes, online psychotherapy has been shown to be effective in treating various mental health conditions. Multiple studies have demonstrated the efficacy and effectiveness of online psychotherapy, particularly in cognitive behavioral therapy (CBT) interventions.”

Probeer het zelf en vind de onderbouwing van dit antwoord op EvidenceHunt.

Bekijk ook