8 kernelementen FIT-method

computerArtikel
3 min.

1. Frequent

Dat wil zeggen twee tot drie keer per week.

2. Intensief

Door de hoge sessiefrequentie gaat de cliënt intensief aan de slag met zijn of haar problematiek, maar ook de therapeut is zeer intensief met de cliënt aan het werk. De lagere caseload (6 cliënten bij een werkweek van 24 uur) maakt dat de therapeut efficiënter kan werken.

3. Therapie

Er wordt diagnostiek en behandeling uitgevoerd, géén begeleiding of coaching.

4. Online

Doordat de therapie middels videobellen wordt aangeboden, zijn de sessies gemakkelijker in te plannen (geen reistijd). Ook is er de mogelijkheid om buiten kantoortijden sessies te plannen (avonduren of in het weekend).

5. Korter

De cliënt krijgt dezelfde (richtlijn)behandeling als hij of zij bij een reguliere GGZ-instelling zou krijgen en dus ook hetzelfde aantal sessies. Door de hogere sessiefrequentie is de duur van de behandeling echter korter* en is de cliënt sneller geholpen.

6. Multidisciplinair

De behandeling wordt vormgegeven door een team van klinisch psychologen, een psychiater, psychotherapeuten, GZ-psychologen, basispsychologen en verpleegkundigen.

7. Samen

De cliënt is aanwezig bij de multidisciplinaire overleggen (MDO) waar de behandeling geëvalueerd wordt: de tussen- en eindevaluaties. Zo kan de cliënt mee bepalen over het behandeltraject (shared decision making).

8. Op maat

De cliënt kan verschillende behandelmodules aangeboden krijgen, waaronder ook groepssessies.

Ook interessant

Online behandelen met de FIT-method  |  Bij de start van LMcare in 2020 had oprichter Ronny Ledent een duidelijk beeld voor ogen van hoe een GGZ-behandeling eruit zou moeten zien vanuit het cliëntperspectief: geen wachttijd, maar direct en intensief aan de slag door middel van FIT-method. Maar houdt de FIT-method in? En wat vinden behandelaars en cliënten van deze behandelmethode?

Lees alle artikelen

Meld je aan en lees gratis alle artikelen!

Bekijk ook